Musical De zwarte tulp

Share on Facebook

De Zwarte Tulp

• Een Nieuwe Nederlandse Musical De Zwarte Tulp is een nieuwe Nederlandse musical, gebaseerd op het gelijknamige boek van Alexandre Dumas, de schrijver van de Drie Musketiers en de De Graaf van Monte Cristo.

De musical De Zwarte Tulp speelt zich af in het jaar 1672, een jaar dat de geschiedenis is ingegaan als het Rampjaar. De Republiek der Nederlanden was tot die tijd een wereldmacht. Onafhankelijkheid, vrije handel en vrijheid deden de macht van de Republiek tot ongekende omvang groeien. Koloniën werden veroverd of gesticht, de kunst bloeide. De hele wereld keek naar de Nederlanden, soms met jaloerse ogen. De grote rijkdom die de Gouden Eeuw met zich mee bracht, liet ook de tulpenteelt en handel opbloeien.

De tulp werd een kostbaar goed en algemeen gezien als een symbool van rijkdom en welvaart. De basis van de Bollenstreek werd met deze fascinatie voor bloembollen gelegd. 1prinsenvlag672 is het jaar waarin alles veranderde. De bisdommen Keulen en Munster sloegen de handen ineen met het Verenigd Koninkrijk en het Frankrijk van de Zonnekoning, Lodewijk XIV. Al die vrije ondernemers waren hen een doorn in het oog. Bovendien was er glorie te halen door de Republiek te veroveren. In eerste instantie zag het er slecht uit voor de Nederlanden. Linie na linie viel en het volk morde. Dit gemor kwam -in al dan niet geregisseerde vorm- tot een climax in Den Haag, alwaar de gebroeders de Witt als landverraders werden vermoord. Ze zouden het op een akkoordje hebben gegooid met de Fransen.

Maar de Nederlanders lieten zich niet kennen, staken de dijken door en trokken zich terug. Met dapperheid en kleinere schepen wisten de Ruyter en Witte de With de Engelsen steeds weer te verjagen. En ook op land boekte de Prins van Oranje steeds meer overwinningen. Het jaar 1672 is het jaar waarin de Zwarte Tulp zich afspeelt. Midden in de geschiedenis. Midden in de politiek van die tijd.

Deze bijzondere musical brengt bovendien de Bollenstreek samen. Het is een unieke samenwerking tussen amateurs en professionals, tussen gemeenten en het bedrijfsleven, tussen jong en oud.

Voor meer informatie en kaartverkoop: http://dezwartetulp.com